Туристи от цял свят посетиха Празника на розата

Споделете лесно и бързо тази публикация

С аромат на рози, с песни и танци премина последният ден от Празника на розата в Казанлък.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова облече народна носия и поведе гостите си на розобера с атрактивно влакче.

На него се качиха гости от побратимени градове, министрите Боил Банов и Лиляна Павлова, зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева. С тях беше и легендарният музикант Джон Лоутън, който започва да снима филм за Долината на розите. Гости на празника бяха областният управител Гергана Микова, депутати, кметове.

В побратимения на Казанлък японски град Фукуяма има засадени вече 1 милион рози и това го превръща в място, което всички трябва да посетят. За това разказаха тази сутрин по време на среща с кмета на Казанлък представители на японската делегация от града на розите в Страната на изгряващото слънце. Тя е една от деветте официални делегации, които са на посещение за кулминационните дни от тазгодишния фестивал на розата в града, по покана на местната управа.

Пъстрият празник в розовите градини днес наблюдаваха туристи от Япония, Китай, Южна Корея, Индия, Франция, Русия, Алжир, Турция.

Министерството на културата отделя с един милион лева повече през тази година средства за теренни проучвания, реставрация и консервация в цялата страна, и част от тези средства са за Долината на тракийските царе, обяви министър Боил Банов.

Той сподели, че е потомък на стар казанлъшки род, с който се гордее така, както и с уникалния празник на розата, съхранил духа и традицията на българите повече от век.

Хиляди артисти, танцьори, певци, ученици и граждани се включиха в традиционно шествие, което премина по-късно през центъра на града.

Начело застана Цветелина Илиева, която беше избрана за Царица Роза 2017.

За първи път гостите на Празника на розата имаха възможност да наблюдават Казанлък и Розовата долина и от гигантски балон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *