Петкова прекрати концесията на мина ”Оброчище”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи по БНТ, че прекратява концесията на мина “Оброчище” до изпълнение на ангажиментите на концесионера.
Концесионерът на мина “Оброчище” има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета, които са близо 205 000 лева, каза Теменужка Петкова.

На това основание от правото, което ми дава законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера, заяви министърът.

Той даде 14-дневен срок за изпълнение на ангажиментите към държавата и работниците.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават, добави Петкова. Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията, коментира Петкова.

От няколко дни миньорите от мината протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера.

Договорът е подписан преди по-малко от 2 месеца.

Днес се очаква при миньорите от “Оброчище” да пристигне представител на министерството на енергетиката, както и омбудсманът Мая Манолова.

Вчера стачкуващите разговаряха по телефона с премиера Бойко Борисов. Той се е ангажирал лично работна група на Министерство на енергетиката да анализира концесията на мината.

Освен това Бойко Борисов лично е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и икономическа полиция за разследване на случая.

Междувременно снощи членове на Автономен работнически синдикат излязоха на своеобразен протест пред сградата на БНТ в подкрепа на стачката на миньорите от рудник “Оброчище”. Те изразиха солидарност с миньорите и ги подкрепиха в техните искания. Автономният синдикат е създаден отскоро от предимно млади хора, които се разграничават от останалите два синдиката у нас – КНСБ и “Подкрепа”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *