Малки рибари от Велико Търново с бронз в националното състезание „Детето риболовец може и без дрога”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Детският отбор по риболов на Велико Търново спечели бронзовата купа в Републиканския турнир по улов на риба в сладки води, който се проведе край Асеновград за 14-та поредна година, разказа Кирил Бояджиев от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”. Той обясни, че състезанието е ежегодно и е под мотото „Детето риболовец може и без дрога”.

 

детски отбор

Целта на инициативата, в която участват подрастващи в две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 18 години, както и индивидуални състезатели, е да се възпита у тях любов към този вид спорт и природата. Участниците във великотърновския отбор се представиха отлично. Освен престижното отличие те взеха много награди и в първия ден на състезанието, когато се проведе викторина по темата. Децата са потомствени рибари – осемгодишната Мериан Бояджиева е внучка на Мариета Бояджиева, която е в националния отбор по улов на риба. Димитър Косев и Симон Косев – на 9 и 12 години, са синове на бивш състезател към ЛРД „Сокол 1884” – Тодор Косев. Мериан е взела награда и като единственото момиче, участвало в Републиканския турнир по улов на риба. Тя ще се състезава още 6-7 години.

В региона вече почти няма детски рибарски училища, които бяха популярни преди години. Но дружеството продължава традицията да работи с подрастващите. ЛРД във Велико Търново и ТД „Трапезица 1902” организират традиционно състезание по улов на риба с много награди под мотото „Детето риболовец може и без дрога” на спортния празник на Ксилифор.детски отбор 1

Само 26 са регистрираните към дружеството риболовци. За съжаление то не може да поддържа водоеми, както го изискват новите стандарти на Закона за рибарството и аквакултурите, коментира Кирил Бояджиев. Той припомни, че ловците в „Сокол 1884” във Велико Търново са 1 178, в 31 дружинки, разположени почти на цялата територия на общината като заети ловни площи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *