17 болници са фалирали, властта ще мисли стратегия за 2г

Споделете лесно и бързо тази публикация

До две години министърът на здравеопазването трябва да представи концепция за осигуряване и развитие на медицинските специалисти в сферата на здравеопазването.
Това предлага проект на ГЕРБ за стратегия за развитието на болниците, съобщи председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова по време на разисквания в пленарната зала.

Тя допълни, че в проекта се предлага изграждане на единна национална информационна система.

По думите на Дариткова, през юни и декември министърът на здравеопазването ще трябва да представя в парламентарната комисия по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на болниците, както и готовността за управление на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ.

Според председателя на здравната комисия, трябва да има единни стандарти за управление на лечебните заведения. Развили сме предложения, които са предложени за разискване, допълни тя.

От общинските болници 17 вече са фалирали, каза народният представител от ДПС Нигяр Джафер и посочи, че има заплаха от фалит на областни болници и е въпрос на време колко от тях “ще отидат в небитието”. По думите й дълговете на болниците отдавна са преминали 500 млн. лв., а здравноосигурителният модел и монополът на НЗОК генерират дефицит ежегодно.

Дефицитът на НЗОК се трансформира в траен дефицит на лечебните заведения, допълни Джафер. Резервът на НЗОК се разпределя рано, а март-април започва да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК. Според Джафер лъжата, че НЗОК няма дългове и неразплетени разходи, е “удобна еквилибристика”. Тя припомни, че НЗОК дължи за лечение в чужбина около 200 млн. лв., както и други средства за болниците.

Джафер посочи, че тежкият дефицит се обуславя от навлизането на иновативни медикаменти и терапии, от прекъснатата връзка между отделните звена на здравната система, от липсата на палиативни грижи и др. Очакваме контрол и предвидимост в системата, създаването на електронно здравеопазване, демонополизация на НЗОК, преодоляване на проблема с достъпа до медицинска помощ, системна профилактика и ранна диагностика, протекционизъм по отношение на човешките кадри, добави Джафер.

По думите й болниците фалират заради липса на лекари и медицински сестри.

“Предлагаме две реални стъпки – до две години да се въведе система на електронно здравеопазване с всичките му компоненти, за да има прозрачност и ефективен контрол на харчовете, и министърът на здравеопазването до шест месеца да представи концепция за обезпечаване с кадри на системата на здравеопазването и за тяхното развитие”, каза още Джафер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *