Висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка

Споделете лесно и бързо тази публикация

2 висши сътрудници на британския премиер Тереза Мей подадоха оставка след слабото представяне на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори.
На тези избори Консервативната партия не успя да спечели мнозинство.

Сътрудниците поеха част от вината за катастрофалния за консерваторите резултат, който може да нанесе и смъртоносен удар на Мей като премиер, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ник Тимъти, единият от ръководителите на политическия кабинет на Мей, съобщи на сайта на партията, че вчера е подал о оставка.

“Причината за разочароващия резултат не беше липсата на подкрепа за Тереза Мей и консерваторите, а неочакваният скок на подкрепата за лейбъристите”, пише той. “Поемам отговорността за моята роля в тази предизборна кампания, която се състоеше в това да отговарям за политическата ни програма.”

Тимъти посочва, че по-специално съжалява за решението си в предизборната програма да не бъде включено въвеждането на горен и долен праг по отношение на предложените от консерваторите мерки за намаляване на разходите за социални нужди.

Може много да се разсъждава за причините за този резултат от изборите, но простата истина е, че Великобритания е разделена страна: мнозина се умориха от мерките за строги икономии, мнозина са разочаровани или недоволни от излизането на Великобритания от ЕС, цитира ТАСС изявлението на съветника на Мей.

Оставка е подала и Фиона Хил, другият ръководител на политическия кабинет на Мей.

Коалиция с юнионистите?

Висш британски депутат от консервативната партия на премиера Тереза Мей е в Белфаст за разговори с Демократичната юнионистка партия (ДЮП).

Целта е да се разбере как те биха могли да подкрепят правителството на Мей. Според британски медии Мей е изпратила в Белфаст преговорен екип, воден от Гавин Уилямсън.

На предсрочните парламентарни избори в четвъртък консерваторите на Мей получиха 318 мандата в 650-местната Камара на общините, които не им дават възможност да управляват сами.

Северноирландските юнионисти имат десет мандата. Те заявиха, че са готови да разговарят с консерваторите как да помогнат, за да “стабилизират” страната. Говорител от кабинета на Мей отказа да коментира кога може да се очакват преговори между двете партии.

Според британския телевизионен канал Ай Ти Ви, Мей се опитва да убеди ДЮП да сключи с Консервативната партия официално коалиционно споразумение.

Цитирано е мнението на британски министър, че е по-добре да има коалиция, отколкото нетраен съюз и че сделката с юнионистите е важна, защото без нея консерваторите не биха могли уверено да управляват.

След изборите Мей заяви, че ще създаде правителство с подкрепата на юнионистите в Камарата на общините, но не ставаше дума за създаване на същинска коалиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *