Пуерто Рико да стане 51-ви щат на САЩ, избраха жителите му

Споделете лесно и бързо тази публикация

Пуерториканците поискаха в референдум островът им да стане 51-ият щат на САЩ в за статута на затъналия в дългове карибски остров.
Референдумът е с незадължителен характер, пояснява ДПА, цитирана от БТА.

Гласоподавателите трябваше да избират между три възможности – независимост, пълноправен щат в състава на САЩ или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г.

Резултатът от допитването няма да е юридически обвързващ; само американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико.

След преброяването на 92 процента от гласовете стана ясно, че 97, 2 процента от избирателите са гласували за присъединяване към САЩ като пълноправен щат.

Избирателната активност обаче бе ниска – едва 23 процента от 2,3 милиона регистрирани избиратели се явиха пред урните, след като опозицията призова за бойкот.

Ограничени права

Сега жителите на испаноезичния остров са граждани на САЩ, но имат ограничени избирателни права и представителство в Конгреса.

Те не могат да гласуват на президентски избори и делегацията им в Конгреса във Вашингтон няма право да участва в гласувания. Пуерториканците могат да пътуват свободно в САЩ и да служат в армията.

Критиците на сегашния статут на острова – “свободно присъединила се държава” към САЩ, но със статут на “невградена територия” – казват, че той е останка от колониализма и смятат, че САЩ имат морален дълг да направят Пуерто Рико щат.

Дълг от $70 милиарда

Една от причините Пуерто Рико да не стане 51-ия американски щат се корени в икономическите проблеми на острова – дългът, му който е в размер на около 70 милиарда долара, в момента е в процес на преструктуриране чрез процедура, наподобяваща обявяване на банкрут.

Ако Пуерто Рико беше щат, щеше да може да обяви фалит съгласно американското законодателство за изпадането в несъстоятелност. Това би направило Вашингтон, макар и частично, отговорен за пуерториканските дългове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *