Издигналите кметицата на ”Младост” се отрекоха от нея

Споделете лесно и бързо тази публикация

Граждани на столичния район “Младост” свалиха доверието си от кмета Десислава Иванчева, разочаровани от работата й и некомпетентността й.
Това става ясно от отворено писмо на Инициативен комитет „За Зелен Младост“, който инициира свикването на местен референдум против презастрояването на квартала, и Инициативен комитет, който издигна кандидатурата на Десислава Иванчева за районен кмет.

В писмото, адресирано до Десислава Иванчева, двете граждански организации заявяват, че за 7 месеца управление тя не е постигна нищо, за да защити каузата, която ги е обединила, а некомпетентността ѝ е дискредитирала цялата кауза “За Зелен Младост”.

С подобни мотиви вчера зам.-кметът в район “Младост” Никола Вапцаров също подаде оставка.

“Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“ е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация”, отбелязват от двете граждански организации.

В подкрепа на твърденията си те посочват, че не е инициирана промяна на устройствените планове по посока ново обсъждане и по-приемливи нива на застрояване в частите на “Младост”, няма и позитивно развитие по знакови обекти, за които е поела ангажимент.

“Тук вината е основно законодателна, но роля изигра и Вашето решение да оттеглите под натиска на инвеститора до 70- и блок съдебната молба, с която оспорвахте реституцията на имота със сериозни основания в нея”, пише в писмото.

В него се изброява още, издаденото разрешение за строеж на най-големия обект на територията на “Младост” – Гранд каньон на Гаранти коза.

“Резултатът от Вашето медийно недоволство срещу този обект беше отстраняването на заместник-кмет и трайното излизане в болничен на главния архитект на района. Преговорите с инвеститора за подобрения в квартала отнеха няколко месеца, но бяха върнати в началната им точка. За тези преговори в цялост гражданите, и дори екипът, с който постигнахте изборна победа, не бяха информирани”, заявяват още недоволните граждански организации.

Те представят и други примери, в които, според тях, е увредила интересите на гражданите в “Младост”:

“При предвидения за 20-етажно строителство обект до бл. 11 в Младост 1, Вие първо обявихте заповедта на гл. архитект на София и едва 3 месеца по-късно осъзнахте всъщност какво пише в нея и пуснахте възражение до арх. Здравков. Това трайно увреди интересите на жителите около бл. 11. В същото време сте безкомпромисна по отношение на всички останали, дори да не допускат много по-малки пропуски.

По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община”.

В писмото се заявява още, че с липсата на резултатност по тези казуси, районното кметство е в перманентна криза:

“Районната администрация е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания.

Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки.

Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен.

Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите “експерт” от управляващата клика”.

Авторите на писмото посочват и други примери, според които, “ситуацията вместо да се подобрява, се влошава драматично и все повече отдели в общината престават да функционират нормално”.

Те упрекват Иванчева в лов на вещици, докато изпада в по-голяма зависимост от управляващите.

“Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите”, смятат недоволните граждански организации.

И заключават, че не могат да допуснат да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост.

„За Зелен Младост“ бе създаден не да управлява районна администрация. Кметството е средство, не цел. Ние се обединихме, за да опазим квартала си от управляващата мафия и това е каузата, зад която стоим. И която отстояваме въпреки и след Вас” – завършва отвореното писмо.

Писмото е подписано от Георги Пичуров, председател на ИК за издигане на Десислава Иванчева за районен кмет, и Кристиана Тодорова, представляващ ИК „За Зелен Младост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *