КЕВР вдига изкупната цена на тока от покривни фотоволтаици

Споделете лесно и бързо тази публикация

От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на КЕВР.
Предложението беше обсъдено в регулатора, съобщава Инвестор. Ако Комисията приеме изчисленията на работната група, от следващия месец електроенергията от покривни фотоволтаици с мощност до 5 мегавата ще се изкупува за 271,67 лева за мегаватчас без ДДС. В момента цената е 255,39 лева.

По време на обществената дискусия от сектора коментираха, че тези цени вече са реални и това ще стимулира развитието на този тип централи.

Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) отбеляза обаче, че ще има нужда от още промени в регулацията и затова ще внесе и предложение за изменения в наредбите. От сектора имаха възражение и относно срока за амортизация на съоръженията.

От движение “Граждански контрол”, което също участваше в обсъждането, отбелязаха, че заради различни спънки в България има много малко домакинства с изградени покривни фотоволтаици.

От организацията дадоха пример с Гърция, където домакинствата с фотоволатици са значително повече, а системата там е по-различна – излишната електроенергия, която се произвежда, не се изкупува по преференциални цени от оператора, а домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят – например нощно време или през зимата.

В КЕВР беше дискутирана още и промяна в цената на електроенергията от биомаса. Производители възразиха срещу определените от регулатора цени за транспорт и суровина.

От работната група коментираха, че производителите на електроенергия от възобновяеми източници нямат право на индивидуални цени, както например са производителите при комбинирано производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *