Полша и Чехия се опълчват на ЕК за бежанците

Споделете лесно и бързо тази публикация

Полша и Чехия реагираха отрицателно на решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу тях за неспазване на мигрантските квоти.
Говорителят на полското правителство заяви, че Варшава уважава, но не е съгласна с решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария заради отказа им да приемат бежанци по установените от ЕС квоти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано днес ЕК заяви, че Полша, Чехия и Унгария са нарушили законовите си задължения да приемат бежанци в рамките на договорените през 2015 г. квоти, които имат за цел да облекчат Италия и Гърция чрез преразпределяне на 160 000 мигранти.

Говорителят на консервативното правителство на премиера Беата Шидло Рафал Бохенек заяви, че полското държавно ръководство не е съгласно с решението на Комисията.

От самото начало правителството заявява, че принудително пренастаняване на хора не е добро решение на мигрантската криза, заяви говорителят.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че страната му не е готова да промени позицията си по мигрантските квоти на ЕС.

“Чехия не е съгласна със системата на преразпределяне въз основа на мигрантски квоти. А предвид влошеното положение със сигурността в Европа и това, че квотната система не работи, Чехия няма да участва в нея”, каза Соботка.

Той добави, че правителството му е готово “да защитава позицията си на равнище ЕС и в компетентните съдебни институции”.

Чехия трябваше да приеме около 2600 мигранти до септември, но досега е приела само 12, всичките от Гърция.

Соботка заяви, че квотната система е много непопулярна сред чешката общественост и че тя “е понижила доверието на гражданите в ЕС” и е забавила решаването на мигрантската криза.

Миналата седмица чешкият вътрешен министър Милан Хованец заяви, че страната му няма да приема повече бежанци по квотната система на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *