Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Симеон Сакскобургготски празнува 80-ия си рожден ден

По повод рождения ден днес на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа.
На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България
.

Симеон Сакскобургготски събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало в мандата 2001 – 2005 г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.

От САЩ вече пристигна сестрата на Симеон Сакскобургготски – Княгиня Мария-Луиза. В България са децата и внуците на Симеон, които не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на неговата 70-годишнина. Ще отсъства Тирсо – малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

Още през януари тази година Симеон Сакскобургготски изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.

Тази сутрин в катедралния храм „Св.Александър Невски” ще се състои Благодарствен молебен, възглавяван от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Високопреосвещените Митрополити на Светия Синод.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *