Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Избрани са новите членове на ВСС от съдийската квота

Съдиите избраха своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи изборната комисия, цитирана снощи от БТА.
Новоизбраните членове на съдийската колегия са:

Атанаска Дишева – съдия от ВАС, Красимир Шекерджиев – съдия от ВКС, Олга Керелска – съдия във ВКС, Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, Севдалин Мавров – съдия във ВКС и Цветинка Пашкунова, съдия от ВКС..

Петима кандидати не успяха да съберат повече от половината действителни гласове, затова за избрани се смятат тези, получили най-много гласове. Единствено Цветинка Пашкунова привлече подкрепата на повече от половината съдии в страната още на първи тур.

Така вече е запълнена бройката от шестима членове на ВСС, които трябва да бъдат избрани пряко от съдиите. С техния избор приключи първият пряк вот за членове на Съвета, съгласно промените от миналата година в Закона за съдебната власт.

Активността на втория тур, беше висока, както в първия ден – 85,79 процента или 1920 души от 2238 с право на глас. Действителни гласове с хартиена бюлетина са 457, а по интернет – 1455.

Прокурорската колегия

Новите пряко избрани членове на ВСС от прокурорската колегия са:

Пламен Найденов – шеф на Окръжна прокуратура – Перник, Георги Кузманов от Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Машева – прокурор във ВКП и Огнян Дамянов – окръжен прокурор в Разград.

Следователите избраха да ги представлява шефът на НСлС Евгени Диков.

Сега предстои парламентът да излъчи своите 11 представители във ВСС и това трябва да стане с 2/3 мнозинство. Новият състав на Съвета трябва да встъпи в длъжност в началото на октомври т. г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *