Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Главчев: Трябва да има нов референдум

ГЕРБ не са обсъждали провеждане на нов референдум, който евентуално да уточни какъв тип избирателна система предпочитат хората, каза Димитър Главчев.
Председателят на Народното събрание обаче добави, че според него трябва да има нов референдум, при положение, че няма съобразяване от парламента на първия.

„Но пак няма гаранция, че ще трябва да се съобразим с него”.

Съжалявам, че освен депутатите на ГЕРБ и „Воля” другите не се съобразиха с искането на 2,5 млн. граждани, посочи той.

Почти всички политическите сили в 44-я парламент готвят свои предложения за промени в избирателната система. ГЕРБ дори обмислят ново национално допитване по темата мажоритарен вот, след като само преди дни народните представители отхвърлиха предложените промени в избирателната система.

По повод обвиненията в бавна работа и проваляне на законите на опозицията в парламента Главчев посочи, че би било добре левицата да насочи усилията си към по-позитивни неща. Според него е имало известно забавяне в работата на комисиите докато се конституират, приемат вътрешни правила и това се случва във всеки парламент.

„Няма как председател на парламента да пусне в пленарна зала законопроекти, които не са минали през комисия. Не смятам, че председателят на НС отговаря за дневния ред на комисиите”, заяви той.

Главчев даде пример за добре работещ парламент приетото увеличение на пенсиите – за първи път в началото на мандат. „Днес ще гласуваме и закона за движение по пътищата. Би трябвало всички да виждат, че парламента работи в степента, в която би трябвало да работи в началото си”.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *