7 г. затвор за счетоводителка, взела 390 102 лв.

Споделете лесно и бързо тази публикация

Варненският апелативен съд отмени условната присъда на бившата счетоводителка в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол и я осъди на близо 7 г. затвор.
Апелативните магистрати отмениха условната присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок на Варненския окръжен съд, който намери, че документната измама за 390 102 лева, извършвана от подсъдимата Надежда Стоянова в продължение на 10 години, не била в особено големи размери и особено тежък случай.

Въззивната инстанция наложи на Стоянова наказание от 6 години и 8 месеца “лишаване от свобода” при общ затворнически режим, съобщиха от прокуратурата.

Освен това 44-годишната бивша счетоводителка бе лишена от правото да упражнява професия или дейност, свързана с пазене или управление на парични средства за срока на лишаването от свобода. Тя трябва да плати и разноските по делото в размер на близо 2000 лева, като й е наложена забрана да напуска пределите на България.

На 15 януари 2003 г. Надежда Стоянова била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол. Тя заемала тази длъжност до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия.

Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка.

Надежда Стоянова знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка.

Тя дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка. Неправомерните й действия били установени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г.

При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на името на Надежда Стоянова.

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче наредила същата сума по личната си сметка в друга банка.

По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Стоянова е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

И в обвинителния акт, и в подадения протест на Окръжната прокуратура във Варна се сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Стоянова, продължили 10 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец, както и проявената от нея хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители.

Действията си по присвояването чрез документна измама тя обяснила с онкологично заболяване и разходи по лечението си, за което се доверила основно на врачки.

В съдебната зала прокурорът по делото заяви, че подсъдимата е клинично здрава, което се потвърждава и от петорната съдебномедицинска експертиза, и припомни, че стандартът на живота на Надежда Стоянова в малкия град Вълчи дол не останал незабелязан от съгражданите й, въпреки заплата от 1000 лева.

Присъдата на Апелативния съд във Варна подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *