Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Бактериите от кашлицата остават във въздуха до 45 минути

Учени от техническия университет в Куинсланд откриха, че бактериите в пръските от човешката кашлица и кихане остават във въздуха до 45 минути.
Екипът разработи нова технология, за да изследва как често срещаните бактериални заболявания могат да се разпространят и да останат в околната среда след кашляне или кихане. Той откри, че тези бактерии намаляват наполовина през първите 10 минути и остават във въздуха за около 45 минути.

„Проучванията ни разкриха, че тези патогени изминават до 4 метра и остават жизнеспособни за 45 минути след това. Искахме да открием как капчиците с бактерии, отделени при кихане или кашляне, изминават подобни разстояния и запазват способността си да заразяват други хора, след толкова дълго време“, каза един от авторите Лидия Моравска.

Бактерията P. aeruginosa е често срещан, мултирезистентен микроб, който причинява болнични инфекции, като пневмония и сепсис. Тя обикновено засяга хората, които вече имат заболяване, особено пациентите с респираторни проблеми, пишат от БТА. Изследването има важно приложение за контролирането на инфекциите в болниците. То е още едно свидетелство, че е добре да спазваме предупреждението да слагаме ръка на устата си, когато кихаме или кашляме, а след това трябва да мием ръцете си.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *