Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Продължава юнското издание на Фестивала София Диша 2017

Днес ще се проведе вторият ден на юнското издание на Фестивала София Диша 2017. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

За първа година фестивалът за градска култура, който ежегодно затваря знакови софийски улици за движението на автомобилите и ги отваря за изкуството на младите артисти, ще се проведе на една локация – площад „Св. Александър Невски“. Събитието се провежда в съботи и недели от месеците юни и август: 24, 25 юни и 26, 27 август. Причината за промяната е подготовката на столицата за председателството на Европейския съвет през 2018 г. и желанието на организаторите по време на форума да представят младите български таланти от различни сфери на изкуствата.

Локацията на фестивала и през тази година ще бъде разделена на тематични зони: в „Творческа зона“ ще има прожекции на филми, изложби, голяма музикална сцена и литературни четения и представяния на книги; в „Детската зона“ са съсредоточени всички забавления за деца от различни възрасти; в „Спортната зона“ ще има свободен достъп до различни спортни съоръжения, както и уроци на открито и демонстрации; в „Базарната зона“ ще вземат участие български дизайнери и художници приложници. В новата зона „България“ ще бъдат представени български традиционни занаяти, музика и танци.
Акценти от програмата на София Диша за 24 и 25 юни:
Творческа зона:
– Кинопавилион: прожекция на новата Лятна програма на фестивала за късометражно кино Future Shorts от 17:00 ч, 19:00 и 20:30 ч.;
– Музикална сцена: смесица от перуанска музика и джаз с Ritmos Negros; „Вокализирай това“ – проект на Миша Илиев, представящ интересни изпълнители, изучаващи поп-рок пеене; най-новото попълнение в музикалния лейбъл Homeovoxmusic, младата и талантлива VICK; Остава; Точка БГ, балканска психеделия с Котарашки, рок музика с младата българска банда Innerglow и др.
– Мобилна книжарница – „Думи на 4 гуми“ ще срещне гостите на фестивала с писателите: Димитрис Георгиев, Емануил А. Видински, Рене Карабаш, Милен Русков, Михаил Вешим, Васил Панайотов, Константин Трендафилов; Димана Йорданова, Петър Чухов ,Николай Терзийски, Иво Сиромахов и др.;
– Артбук България представят изложба на 50 български артисти, работилница за създаване на „завършен герой за игра от 3D модел до анимация;
Детска зона:
– Творчески работилници по програмиране за деца със SoftUni Kids; роботика с MindHub; Джагадамба ще представят приключения за развиване на креативността
у децата; Образователна програма на DigitalKidZ® Клуб е базирана върху игровия метод и подкрепя децата да развият своята емоционална интелигентност и дигитална грамотност; музиката на Radio Family и др.
Спортна зона ще представи демонстрации и уроци по: йога, айкидо, джу джуцу, джодо и айдо и карате.
Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *