Германия търси инженерни кадри у нас

Споделете лесно и бързо тази публикация

Германски компании търсят инженерни кадри у нас и подкрепят български стартъпи за излизането им на немския пазар.
Това стана ясно след посещението на премиерът Бойко Борисов в Германия, където бяха представени предимствата на България като инвестиционна дестинация пред германските компании.

Борисов се срещна с представители на няколко германски концерна на традиционния годишен форум на семейния бизнес, както и с германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Според Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в българското посолство в Берлин, страната ни е изключително добре приета сред германския бизнес.

Бо думите му конкретният резултат е, че беше заявен интерес и желание за задълбочаване на идеите за инвестиции в България.

На първи етап отправихме покана към компаниите да посетят България, за да проучат всяка една възможна инвестиционна дестинация за тях и да изберат най-добрата. За 2016-а година можем да бъдем горди с 6,6 млрд. евро двустранен стокообмен, което е рекорд за двустранната търговия между България и Германия, и петпроцентов ръст спрямо 2015-а. Но интересът сред германските компании към нашата страна трябва непрестанно да се поддържа, допълва Стефан Йонков.

Според Йонков голяма част от българския износ за Германия се формира от немски инвеститори, които вече произвеждат в нашата страна и експортират обратно към Германия своята продукция. Стартирахме кампания за директен мейлинг до потенциални германски инвеститори с международни производства. Нашата база данни наброява вече над 5000 германски компании и постоянно се увеличава, допълни той.

Друга инициатива е развиването на ново партньорство с Федералната асоциация на малкия и среден бизнес, с която договорихме откриване на тяхно представителство в България, което ще стане факт много скоро.

Има и нов момент в сферата на интереса на германския бизнес в областта на стартъпите. Предстоят нови инициативи за съдействие на български стартиращи компании за излизането им на германския пазар.

Най-често инвестиционен интерес към България проявяват компании с технологична насоченост, производства на компоненти за автомобилния сектор, за бяла и черна техника, но се цели разрастване, твърди Стефан Йонков.

Нов сектор е компоненти за жп производството, които се опитваме да развием. Предстои посещение на бизнес делегация от 10-15 немски компании през месец октомври, която организираме съвместно с Асоциацията на германската жп индустрия. Те ще проучват възможностите за производство в страната ни. Тези компании търсят кадри на средно и високо ниво с инженерна подготвеност. Смятам, че и в бъдеще този тренд ще се запази.

Стефан Йонков коментира още, че България може да се поучи от германския опит за справянето с проблема с кадрите.

Проблем с кадрите съществува в цяла Европа. Германия също изпитва недостиг на квалифициран труд. Там добре позната е дуалната форма на обучение. За наша радост правителството ни се фокусира върху нейното въвеждане и у нас. Дуаланата форма на обучение съчетава теоретично с практическо обучение на кадрите и е начин, по който заетите могат да се преквалифицират по-добре, допълни Йонков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *