Мианма и Тайланд изгориха наркотици за 900 милиона евро

Споделете лесно и бързо тази публикация

Мианма (Бирма) и Тайланд изгориха днес дрога за близо €1 милиард по пазарни цени в знак, че са решени да се борят с наркотрафика, предаде АФП, цитирана от БТА.
Агенцията припомня, че двете страни в Югоизточна Азия са междинни пунктове за разпределение на наркотици, произвеждани в региона. Акцията е организирана по случай световния ден на борбата с дрогата.

“Това е най-мащабната акция за горене на наркотици в цялата история на Мианма”, увери висш полицай в страната.

Мианма, ръководена днес от гражданско правителство начело с бившата опозиционерка Аун Сан Су Чжи, остава сред най-големите производители на наркотици в света – наследство от десетилетията управление на военна хунта, оставила трафика да се разраства.

В Мианма бяха изгорени опиум, хероин, канабис и метамфетамини за общо над 340 милиона евро, в Тайланд – наркотици за над 526 милиона евро.

И двете държави се стремят да демонстрират решимост в борбата с трафикантите чрез показни акции и тежки присъди дори срещу дребни дилъри. Зад решетките обаче се озовават главно те, а не големи босове.

Т.нар. Златен триъгълник (Лаос, Тайланд и Мианма) дълго време бе основното място за производство на опиум и хероин, преди сред центровете да се нареди и Афганистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *