Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби, въведени от общините”, съобщиха от пресцентъра на Сотир Цацаров.
Върховна административна прокуратура (ВАП) е извършила поредна проверка на разпоредби, приети от общински съвети, с които се налагат ограничения, забрани и санкции, свързани със спирането, престоя и паркирането на автомобили.

Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство – т. нар. скоби, и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“ (извършвана основно чрез т. нар. паяци) при наличие на стриктно формулираните предпоставки, подчертават от държавното обвинение.

При проверката на ВАП са разкрити разрешения, с които прилагането на принудителната административна мярка е възможно и при условия, несъществуващи в закона – например при престояване на задържания със скоба автомобил в зоните за платено паркиране за време в повече от платеното.

Намерени са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със ЗДвП. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „престой“ и „паркиране“ в противоречие със ЗДвП.

Към настоящия момент са подадени 23 протеста до административните съдилища против наредби, действащи на територията на общини Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност на териториалните органи на властта. Проверката на ВАП продължава, се казва още в съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *