Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля Македония

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ново земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси района на Охрид в 13.18 часа местно време (14.18 часа българско), предаде агенция МИА.
Трусът, един от поредицата регистрирани в района, е най-силният за последните 24 часа. Епицентърът му е бил на 12 км североизточно от Охрид и на 90 километра източно от албанската столица Тирана.

Трусът е усетен цяла Македония.

Два други по-слаби труса бяха почувствани тази сутрин в същия регион – единият с магнитуд 2,8, а другият – 3,7 по Рихтер.

За последните 18 дни в Охридския район са регистрирани над 800 земетресения. Повечето от тях са слаби, от първа или втора степен по Рихтер. В неделя същият район бе ударен от със сила от 3,9 по скалата на Рихтер.

БАН прогнозира земетръса

Във вчерашна авторска дописка на Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) беше записано: “Епицентрите на регистрираните земетресения описват район с размери 8-9 на 5-6 км. Съвкупността от реализирани слаби земетресения не предполага голяма точност на локализация. И все пак, максималният възможен магнитуд се очертава хипотетично между 4.5 и 5”.

Днес в 13:18 време в епицентъра земетресението се реализира. Едва ли някой можеше да предположи момента (времето) на тази проява, отбелязва “Фокус”.

Трусът е усетен и в Албания

След това земетресение има щети. В сайта на Европейския център вече са поместени над 200 сведения на очевидци. Охридчани оформят две групи – шеговити и силно уплашени. Много силно е усетено земетресението и в Ресен, Струга, Кичево. Естествено, областта на усещане е по-голяма в сравнение с досегашните трусове. Усещане се докладва и от Крушево, Битоля, Дебър, както и от Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *