Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

КЗП: За 2 г. мошениците се увеличиха двойно

За последните 2 години почти двойно е нараснал броят на нелоялните търговски практики у нас.
Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от „Фокус“.

По думите му КЗП продължава активно борбата с тях и да осъществява контролна дейност, като ще бъде безкомпромисна към нарушителите.

КЗП спря две нелоялни търговски практики, свързани със заблуда на потребителите по отношение цените и материалите, с които се изработват стоките. Заблуждават се потребителите, че купуват нещо качествено на добра цена, а нито едното, нито другото е вярно, каза Маргаритов.

В такива случаи законът предвижда санкция до 30 хил. лв за първо нарушение и ако същата нелоялна практика се повтори, тя може да стигне и до 50 хил. лв.

Санкциите към този момент имат ефект и рядко се е стигало до повтаряемост, но би могло да се помисли и за актуализиране. Например глобата да бъде процент от годишния оборот на търговеца, като така ще бъде и по-справедливо, обясни шефът на КЗП.

Маргаритов коментира още, че част от усилията на КЗП ще бъдат насочени и към превенцията на проблема и провеждането на обучителни мероприятия относно законодателството.

Съветът към потребителите е да бъдат активни и при съмнение за нелоялна търговска практика и несправедливост да реагират, като това ще подейства и респектиращо на търговците, освен че е гаранция за защита на правата им, каза още председателят на КЗП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *