Борисов за боя в ”Шейново”: Искам тежка присъда за превенция

Споделете лесно и бързо тази публикация

Да се търси общо решение срещу насилието над медици е настоял премиерът Бойко Борисов след жестокия побой на лекарка от АГ “Шейново”, съобщи пресслужбата му.
По време на днешното заседание на Министерски съвет Борисов е заявил:

„Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите Ви в „Шейново”. И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. И ние искаме той да получи справедлива присъда…Превенцията, според мен, е повече тежки присъди”.

Какво са си казали още премиерът и министрите по този повод става ясно от публикуваната стенограма:

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: “С г-н Каракачанов направихме едно предложение, през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко.

БОРИСОВ: Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! След заседанието отиди до „Шейново”, поздрави ги от нас, и ние искаме да получи справедлива присъда. Защото тя е и, както казва колегата Симеонов, това е и превенция.

СИМЕОНОВ: Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ: Паник бутони има, законодателни промени има, регламенти има, единствените места, където все още няма паник бутони на 100%, това е в самите линейки, които ходят на място, на терен. Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем.

А за случая в “Шейново”, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна.

БОРИСОВ: “Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив… А на линейките паник бутони дори да сложим, след натискане на паник бутона, каквато ти трябва техника, пак много минути ще отнеме да се стигне до там. Трябва да се мисли там, където е по-рисково, с колегите от полицията да се ходи, може би. Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи?

Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях. Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано.
Средно в годината колко нападения има над медицински лица?

ПЕТРОВ: Много са, над 50 са.

БОРИСОВ: Добре, разбра ме.”

Междувременно съдът остави в ареста 37-годишния Владимир Стоянов, който счупи носи на д-р Албена Гагова. Той не се призна за виновен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *