МОСВ: Найлоновите торбички намаляха с 50%

Споделете лесно и бързо тази публикация

България е една от първите страни в Европейския съюз, която е въвела едни от най-строгите ограничения за употребата на найлонови торбички.
Тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 година, припомни Славея Стоянова, директор на Дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” в МОСВ, на среща с представители на неправителствените организации “Грийнпийс” и “За Земята”.

НПО-та са изпратили писмо до министър Нено Димов по повод международния ден за свят без пластмасови торбички, се уточнява в съобщение на МОСВ. Те са били приети от зам.-министър Николай Кънчев и експерти от министерството.

Според проучвания на министерството в резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто, е посочила Стоянова, цитирана в информацията. Тя е разяснила, че на ниво ЕС все още няма модел за оценка на резултатите от въведените изисквания по директивата, но според социологическите проучвания на МОСВ у нас над 40 процента от потребителите вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба.

На свой ред зам.-министър Кънчев е уверил, че регионалните инспекции по околна среда следят за изпълнението на изискванията в наредбата. Той е поканил екоактивистите да участват в акции за почистване на пластмасовите отпадъци, както и в информационни кампании за намаляване замърсяването на плажовете.

Сред обсъдените на срещата възможности за популяризиране на екологичните мерки сред потребителите е част от продуктовата такса, събирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, да бъде за информационни кампании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *