Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Борисов подкрепи Манолова срещу частните съдебни изпълнители

Премиерът Бойко Борисов даде пълна подкрепа за законопроектите, свързани с частните съдебни изпълнители, внесени в парламента от омбудсмана Мая Манолова.
Целта на тези законопроекти е да се прекрати т. нар. „модерно робство“ и да се ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители.

На среща, проведена в Министерския съвет, Манолова и Борисов се обединиха около необходимостта от допълнителни законодателни мерки за защита на трудовите и социалните права на работещите, както и на равнопоставеност на гражданите спрямо частните съдебни изпълнители, банките и монополите в граждански процес.

Премиерът увери омбудсмана, че ще ангажира изцяло парламентарната група на ГЕРБ в процеса на приемане на внесените от нея законопроекти. Лично той ще настоява те да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на септември.

Омбудсманът Манолова оцени като адекватна и навременна предприетата от премиера Борисов и от правителството реформа за цялостна промяна на отношението на администрацията към гражданите и бизнеса.

Тя изрази готовност да подпомага, според правомощията на институцията на омбудсмана, този процес, за да се прекрати унижението, на което биват подлагани гражданите, когато търсят административни услуги.

Вчера стана ясно, че депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси са приели на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), банките и монополите.

На заседанието на комисията омбудсманът е запознала депутатите и с решението на Европейския съд по правата на човека от април т. г., където за малък дълг от 150 евро в Словения е продадено жилище на половината от пазарната му цена. Страната е осъдена да заплати 85 хил. евро.

Манолова внесе предложенията си за законови промени тази пролет. Тя уведоми и Съда на ЕС за проблемите с принудителното изпълнение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *