Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Протест в Смолян заради пребит младеж

27-годишен мъж от Смолян беше жестоко пребит заради момиче от двама роми и е в болница с опасност за живота. В града се готви протест.
Полицията е задържала двамата нападатели – на 21 и на 23 години, от хасковско село, които били на обучение в града, съобщи bTV.

Пострадалият Георги Кадиев, известен с това, че три пъти е вадил кръста на Йордановден в смолянския квартал „Устово“, е със счупен на няколко места череп и е транспортиран в пловдивска болница.

Заради побоя в града утре се организира протестно шествие срещу своеволията. „Искаме да живеем в нормална държава и правилата да важат за всички“, казват във „Фейсбук“ организаторите.

Лекарите за момента не се ангажират с информация какви са точните поражения…

Бил е ударен няколко пъти с дървени колове по главата, разказва братът на пострадалия младеж. По думите му свадата е избухнала започнала заради момиче.

27-годишният Георги Кадиев е със счупен на няколко места череп.

„Това не е побой, а опит за убийство, извършено е с огромен цинизъм. Това чувство за безнаказаност си проличава”, коментира Манол Ружинов, от организацията „Родопски хайдути”, в която е участвал и пребитият Кадиев.

„Родопски хайдути” организират днес протест срещу своеволията и безнаказаността. „Като българи трябва да изразим своята гражданска позиция, не може да продължим този цигански терори да продължава. Не сме нито расисти, нито искаме да подклаждаме такива настроения, но колкото по-рано държавата се сети, че в този етнос има някакъв проблем, и той е използван от политическите партии, толкова по-добре ще можем да предотвратим бъдещите пагубни последствия за нашето общество”, добави Ружинов.

„Алармираме и община Смолян и властите – да вземат конкретни решения, защото на нас ни омръзна тези хора винаги да бъдат онеправдани и в позиция на крайно нуждаещи се”, каза още Ружинов.

От полицията в Смолян уточниха, че инцидентът е криминален и не е на етническа основа.

Близо цяла седмица продължиха протестите в Асеновград, където група роми пребиха деца и учители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *