Огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Споделете лесно и бързо тази публикация

Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида, съобщиха учени от университета в Суонзи и Британския антарктически институт, цитирани от БТА.
Леденият блок с площ над 5800 кв. км се откъсна от антарктическия шелф Ларсен С и сега се придвижва на север.

Откъсването не беше неочаквано, припомни Би Би Си. Специалистите по ледовете в природата очакваха то рани или късно да се случи. Наблюденията на голямата пукнатина на шелфовия ледник Ларсен С се водят над десет години. А неотдавна бе съобщено, че промяната е въпрос на броени дни и часове.

Айсбергът е дълъг 175 километра и е един от най-големите, регистрирани през последните три десетилетия. Ще са нужни две-три години, за да може той да се стопи напълно, увериха от института “Алфред Вегенер” в Германия.

Проф. Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи пък е на мнение, че айсбергът може дълго време да остане едно цяло, но може и да се раздели на отделни фрагменти. Възможно е някои от тях да останат десетилетия в района, а други да се придвижат на север.

След като е лишен от този леден блок, Ларсен С е потенциално по-нестабилен, отбелязаха учените.

В крайна сметка той може “да последва примера” на Ларсен В, който през 2002 г. се разпадна на отделни части по впечатляващ начин, 7 години след като айсберг се откъсна от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *