Университети привличат студенти с джипове и айфони

Споделете лесно и бързо тази публикация

Примамливи томболи са сред методите, до които университети у нас прибягват, за да привлекат студенти.
Това пише в днешния си брой “Сега”, допълвайки, че някои ВУЗ обещават на младите даже джипове, само и само да се запишат.

Миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, припомня вестникът.

Тази година най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта “Учи и спечели”.

В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с “щастливи бонуси” – 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип.

Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г. Тогава ще се теглят номерата на късметлиите.

Друг частен пловдивски университет – Висшето училище по сигурност и икономика – е възприело почина на колегите си и предлага “само сега” специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс.

Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът “доведи приятел” и я използва в тазгодишната си кампания.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър (те варират от 250 до 380 лева).

Въпросните “късметлийски” специалности са все с огромен недостиг на кадри – педагогика на обучението по…, филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти – около 45 хиляди души (при около 49 000 за м.г.).

Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *