Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

Варна по-добра от София по условия за бизнес

Ако България беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да заема 57-мо място в света по условия за правене на бизнес, а не 82-ро, както е в момента.
Варна изпреварва София по условия за правене на бизнес. Това сочат резултатите от доклада на Световната банка за бизнес средата в България, Румъния и Унгария, съобщава БНР.

Ако в традиционното изследване на Световната банка “Правене на бизнес“, България беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да бъде на 25 места по-високо в класацията, т.е. вместо да заема 82-ро място в света, щеше да бъде на 57-ма позиция.

Освен във Варна и София Световната банка е изследвала регулациите в Плевен, Русе, Пловдив и Бургас.

Основният извод е, че на някои места услугите са по-бързи, но по-скъпи.

Коментарът на вицепремиера Томислав Дончев по този повод е, че държавата се фокусира върху режими, които са незаконни.

„Не забравяйте, че функцията на областните управители е да следят за законността на актовете на местните власти. До един месец областните управители ще бъдат събрани на съвещания, за да обсъдят регулациите на местно ниво и тяхната законност“, заяви той.

Дончев отбеляза, че Върховна административна прокуратура върши чудесна работа в тази посока, но редно е и областните управители да бъдат по-мобилизирани.

Догодина ще бъде направен анализ на 8-те сфери, в които правителството вече работи за намаляване на административната тежест: 70 закона трябва да бъдат променени, за да сработи това, че няма да изискваме повече свидетелство за съдимост. Ще се върви към все повече електронни услуги, които са по-бързи и по-евтини, обеща Дончев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *