Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Съществува девета планета в нашата Слънчева система

Може да съществува неизвестна планета в края на нашата Слънчева система, показва ново проучване, пише вестник The Independent.

Учените спорят от години относно това дали има друга планета в края на нашата Слънчева система. Въпросът нашумя миналата година, когато беше обявено, че са били намерени доказателства за съществуването на девета планета. След това обаче се оказа, че повечето от изчисленията са сгрешени и че планетата всъщност не съществува.

Ново изследване на Мадридски университет Комплутенсе използва различна техника, според която наистина има друга планета след Плутон.
Въпросът се оказва толкова сложен поради невъзможността планетата да бъде видяна директно, тъй като се намира твърде далече. Вместо това учените трябва да установят нейното съществуване чрез други данни: например гледайки движението на обектите около вероятната планета.

Новото проучване на испанския екип използва именно този подход. Те са открили, че обектите се събират странно и са разположени по начин, който не би трябвало да е възможен, ако няма голям обект около тях.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *