Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика

Зоран Заев: Ще подпишем договора с България

Договорът с България е основа за добросъседство, нашето желание е да го подпишем, заяви македонският премиер Зоран Заев.
Македонският премиер Зоран Заев представи на закрито заседание на парламентарната комисия за външна политика проектодоговора за добросъседство с България,
предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Премиерът каза, че като преговарящ от името на Македония ще вземе предвид съветите, които е получил.

„Нашето желание е да подпишем договора. Досега имаме отлична база за компромис между двете страни. Окончателен договор ще имаме след неговата ратификация в парламента“, заяви премиерът.

Той подчерта, че договорът не нарушава националните интереси на Македония и не отрича македонската идентичност, език и народ.

„В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два народа и два езика. С договора се откриват нови перспективи за сътрудничество със съседите и ускоряване на процесите на интеграция в Европейския съюз и НАТО“, увери македонският премиер.

Заев каза още, че договорът ще помогне за свързването на пътната и газовата инфраструктура на двете страни, за увеличаването на търговския обмен, за въвеждането на нови гранични и митнически облекчения.

„Заедно ще противостоим на недобронамерената пропаганда вътре в държавите, на езика на омразата, на национализма. България твърдо подкрепя приемането на Македония в ЕС и в НАТО, без да поставя условие за решаване на спора /с Гърция/ за името. Тя ще ни предаде целия си опит в европейската интеграция“, каза Заев.

Той изрази желание и очакване договорът да бъде подписан при посещението на български представители в Македония на 1 август.

Председателят на парламентарната Комисия по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски заяви, че депутатите от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и коалицията около нея имат сериозни забележки по договора с България и имат предложения как би трябвало той да бъде надграден и подобрен, съобщиха македонските агенции.

Милошоски предлага пет въпроса, които да бъдат включени в договора:
Ще бъде ли споменат македонският народ в договора? Ако това е договор на добра воля, би трябвало македонският народ да е споменат и записан в договора.
Ще бъде ли споменат македонският език в договора? С това се признава неговата специфика като език, различен от българския.
Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договор, който съдържа най-малко един член, за който смятаме, че противоречи на член 49 от конституцията на Република Македония, който предвижда конституционно задължение на държавата да се грижи за македонците извън Македония?
Ясно разграничаване на частта за общата история и частта за отделните истории на двете държави.
Забелязва се асиметрия на права и задължения в договора. Повече права има за българската страна, а повече ограничения и задължения за Македония. Договорът трябва да бъде със симетрични ползи за всички страни.
Според Милошоски ако тези препоръки бъдат включени, договорът ще бъде подкрепен от коалицията „За по-добра Македония“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *