Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Отслабва притокът на бежанци и мигранти към Европа

Над 111 000 мигранти и бежанци са нинали през Средиземно море от началото на годината. Мартин Шулц иска еврофондовете да се обвържат със солидарността.
Това съобщи вчера Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от БТА. Данните й говорят за спад на миграционната вълна към Стария континент.

„От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци“, каза на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман. Миналата година от 1 януари до 16 юли континентът е приел над 240 хиляди мигранти и бежанци.

Натиск към Италия

Милман уточни, че близо 85 процента от сегашния поток – над 93 хиляди души – са пристигнали в Италия, а останалите – в Гърция, Испания и Кипър.

Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13 500 повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година.

Същевременно с това значително намалява потока от бежанци, отправящи се към Гърция. От началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 хиляди души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 хиляди.

Хиляди загинали

От началото на годината до средата на този месец са загинали 2359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до европейските страни.

Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали.

По данни на МОМ в целия свят от началото на годината са загинали 3256 мигранти и бежанци.

Европари срещу солидарност

Кандидатът за канцлер на германските социалдемократи Мартин Шулц каза, че европейските средства трябва да бъдат отпускани съгласно принципите за солидарност, намеквайки, че страни от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат мигранти, би трябвало да получават по-малко средства от Брюксел, предаде ДПА.

„В Европа няма бежанска криза. Ние сме богат и огромен континент и просто трябва да разпределим бежанците по един разумен начин. Онова, което преживяваме, е криза на солидарността“, каза Шулц.

„Има такива страни, които казват „да“ на Европа, когато получават нещо от нея. Но те казват „не“, когато от тях се очаква да направят нещо, като например да приемат бежанците. Това трябва да се прекрати. Ако стана канцлер на Германия, аз ще наложа вето върху всеки европейски бюджет, който не се основава на принципа на солидарността“, каза Шулц.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *