НАП към нарушители: Група във Фейсбук няма да ви помогне

Споделете лесно и бързо тази публикация

Затворена група във Фейсбук, създадена от търговци по Черноморието, предупреждава участниците си за данъчни проверки, съобщиха от пресцентъра на НАП.
В социалната мрежа са публикувани и снимки на инспектори на НАП, направени по време на проверки, за да могат собствениците да се ориентират кои са служителите на приходната агенция. Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения.

“Информацията в групата във Фейсбук няма да помогне на търговците при съпоставката на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. Най-сигурният начин за предпазване от санкция е отчитането на оборота при всяка продажба”, коментира Васил Панов, директор на дирекция “Контрол” в НАП, цитиран в съобщението.

До момента инспектори на НАП са извършили над 2500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието, при които са констатирани близо 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установена разлика в касовата наличност и др. Приходната агенция извършва и съвместни проверки с МВР, като при контролните действия на обходните патрули са посетени над 740 обекта.

Проверките ще продължат до края на туристическия сезон, като основен акцент е отчитането на оборотите и издаване на касови бележки. Следи се и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Контролът се осъществява чрез контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите.

За пръв път през тази година неиздаването на касови бележки се санкционира освен с глоба, но и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *