Започва процесът против журналисти от ”Джумхуриет” в Турция

Споделете лесно и бързо тази публикация

Журналисти от емблематичния турски вестник “Джумхуриет”, критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул.
Този процес поражда тревоги за свободата на печата в Турция, поясни Франс прес, цитирана от БТА. Той е показателен за подронването на свободите след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., последван от масови чистки.

Общо 17 журналисти, ръководители и настоящи и бивши сътрудници на създадения през 1924 г. в. “Джумхуриет” са обвинени в подпомагане на различни “въоръжени терористични организации” и са заплашени с до 43 години затвор.

Но редакцията на вестника, който си е изградил солидна репутация, заявява, че това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската журналистика ще бъдат изправени пред съда – наблюдателят Кадри Гюрсел, разследващият журналист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и главният редактор Мурат Сабунджу.

Сред обвиняемите е и Джан Дюндар – бивш главен редактор на “Джумхуриет”.

Дюндар си навлече гнева на Ердоган, след като през 2014 г. разкри как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *