Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Препитват Боршош и Деница Златева за НДК в парламента

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще бъдат препитани в парламента за скандала „НДК“.
С изслушване на двамата продължава работата си парламентарната комисия, която проучва как са харчени средствата, отпуснати за Националния дворец на културата. В дневния ред е предвидено изслушване и на новия изпълнителен директор Ангел Митев, който смени на поста Мирослав Боршош.

Златева се завърна от САЩ, за да се яви пред комисията. В служебното правителство тя беше вицепремиер по европредседателството и сега трябва да отговори на въпроси за приетия от нея отчет на Мирослав Боршош за финансовото състояние на НДК за 2016 г. В същото време Боршош и целият съвет на директорите са били освободени от финансова отговорност, както заяви неотдавна в тв студио министърът на културата Боил Банов.

Самата Златева уточни, че този акт по никакъв начин не освобождава Съвета от административна и наказателна отговорност и, ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона.

Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3- те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно, написа наскоро във фейсбук Деница Златева.

Деница Златева ще бъде призована като свидетел по случая с НДК, съобщи миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров преди да бъде препитан в парламентарната комисия.

Прокуратурата повдигна на Мирослав Боршош две обвинения – за нецелесъобразно разходване на 17 млн. лв. от бюджета от НДК за европредседателството и за умишлена безстопанственост.

Сотир Цацаров заяви, че разследването продължава и е възможно кръгът на обвиняемите да се увеличи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *