Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Общество

България ще праща повече военни в Афганистан

Българският контингент в Афганистан ще се увеличи с до 50 души, като бройката на военните ни там се очаква да достигне до 160.

Това реши правителството на заседание днес, като промени свое постановление от 2014 година.

С постановлението беше прекратено участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан. Тогава беше взето решение за участието на до 110 български военни, които участват в подпомагане на афганистанските сили за сигурност.

Заради усложнена обстановка в страната военните органи на НАТО са преразгледали състава на силите, участващи в мисията „Решителна подкрепа“ и поискали увеличаване на приноса на страните членки на Алианса.

Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени, се посочва в решението на правителството.

Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи, се казва в съобщението.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *