Психиатър препоръчва 4-дневна работна седмица

Споделете лесно и бързо тази публикация

Най-добрата почивка е 4:3, тоест, четири дни работа, три дни почивка.

Това заяви пред Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев. Според него това е най-близо до физиологичните нагласи, което не тормози психиката и не излиза от големия ритъм на динамичния стереотип”.

По думите на Герев е лошо, ако в неделя се върнете от почивка и в понеделник вече сте на работа. Според психиатъра на организма няма да се отрази добре и едноседмична почивка, защото първите четири дни ще се събуждаме по навик рано сутрин като за работа.

Физиологическите нужди изискват поне месец без работа, за да има време организмът да се настрои, да се адаптира към промяната и да има “простор” и за почивка, смята психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева.

В коментар преди година за БТА доц. Бакрачева изтъкна данни от изследване, че хората над 40 години са по-ефективни и успешни, когато работят на тридневна работна седмица.

По нейното мнение, чисто психологически е необходим възможно най-продължителен период – да се усетим добре на мястото, на което сме, да обиколим интересуващите ни места, да имаме време и за релакс.

Този лукс на практика е почти невъзможен, подчинени сме на реалния живот и рядко може да си позволим сами да планираме и да си осигуряваме достатъчно свободно време”, признава психологът и затова препоръчва да извлечем максимума от малкото свободни дни и да се забавляваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *