Най-големите заплахи за света са ИДИЛ и климатичните промени

Споделете лесно и бързо тази публикация

Най-големите световни заплахи, пред които е изправено човечеството, са радикалната ислямистка групировка „Ислямска държава“ и климатичните промени.

Това показва анкета на центъра „Пю“ сред граждани на 38 държави.

Около 62% от анкетираните посочват ИД като най-голяма заплаха, а 61% са на същото мнение за глобалните климатични промени.

ИД е смятана за най-голяма заплаха от запитаните в 18 страни, главно в Европа, като Франция, Германия, Италия, Великобритания, също така САЩ, Близкия изток, и Азия. Обяснимо, според изследователите, заради големия брой терористични атаки в страни от тези региони, отговорност, за които е поела „Ислямска държава“.

Промените в климата са най-голяма заплаха за 13 страни, главно в Африка и Латинска Америка, но и за Канада, Испания. Този фактор се възприема като втора по значимост заплаха в много други страни от проучването

Други заплахи са кибератаките от други страни (за 51 процента от запитаните), състоянието на световната икономика (51 процента) и бежанската криза (39 процента).

Кибератаките са най-голяма заплаха за гражданите на Япония и втора по значимост заплаха за тези в САЩ, Германия и Великобритания. Това са страни, които са били изложени на подобни атаки в последно време.

Икономическото здраве безпокои най-много хора в Гърция и Венецуела.

Бежанците са топ заплахата за една единствена страна – Унгария.

Около една трета от анкетираните се безпокоят от силата и влиянието на САЩ (35%), а приблизително същият дял мислят това за Русия (31%) и Китай (31%).

Американската „заплаха“ е водеща грижа в Турция, а руската – в Полша (от проучваните страни). Значителен брой хора се плашат от Китай в Северна Корея и Виетнам.

Допитването е извършено сред близо 42 000 души в 38 страни от февруари до май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *