Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Над 3,3 млн. туристи са посетили България за полугодие

Повече от 3,3 милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година.

Това прави около 8 процента ръст, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията „По-чист морски туризъм“.

Тя добави, че за област Бургас има положителен тренд в ръста както на туристите, така и на приходите. Морската област от януари до май са посетили 340 хиляди чужди туристи, което е с 3 процента повече от миналата година и над 20 милиона лева приходи само от нощувки.

В изказването си министърът отбеляза още, че морският туризъм формира повече от 70 процента от приходите в туризма въобще.

Пред журналисти министър Ангелкова заяви, че са подадени сигнали до прокуратурата за нарушенията по плажовете „Панорама“, „Кабакум – централен“ и „Обзор – мотела“. Тя нарече нарушенията по тези плажове „иновативни“. За пясъчните ивици „Панорама“ и „Кабакум – централен“ бе обявено, че са неохраняеми.

Има проведени търгове за отдаване под наем, има вече избрани изпълнители, припомни Ангелкова.

За плажа „Панорама“ е избран старият изпълнител, но отказва да сключи договор, а същевременно използва плажа. Сигнализирана е прокуратурата, община Варна, РЗИ, за да могат да се премахнат обектите, както и „Морска администрация“ за нерегламентирано ползване на водни коридори.

За „Кабакум – централен“ министърът каза, че старият наемател не отстъпва владението на новия, независимо от сигналите, които се изпращали до институциите.

Предстои прекратяването на договора за плажа в село Лозенец по взаимно съгласие. Там е установено разминаване на кадастралните карти, предстои ново заснемане, каза Ангелкова.

Тя добави, че за плажа „Обзор – мотела“ също има ситуация, в която предишни наематели не дават възможност на новоизбраните да го ползват, за което също са уведомени органите.

Що се отнася до проверките по плажовете, министърът заяви, че те ще са през целия активен сезон. Като цяло нарушенията, които са най-чести, са свързани с недостатъчно брой спасители, съгласно изискванията.

В Равда са установени пък обекти, които са поставени неправомерно и ще бъдат премахнати. На същото място е констатирано, че на една част от плажа се поставя табела за частна собственост, което също е нарушение.

Според Ангелкова е належащо да се регулира къмпингуването. В тази връзка тя посочи новите сигнали за „Корал“, където има нерегламентирано къмпингуване и нерегламентирано ползване на ток. Сформирана е работна група, която до 31 август или най-късно до 15 септември ще даде предложения как да се регламентират видовете къмпингуване и разрешителния режим.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *