САЩ ще създадат супервойници

Споделете лесно и бързо тази публикация

Военните на САЩ имат много иновативни проекти, а крайната цел на някои от тях е създаването на супервойници.

Американците имат огромен военен бюджет и амбиции да запазят статута си на суперсила. За тази цел те използват съчетание от мека и твърда сила. Наред с това обаче САЩ се готви и за бъдещето, като разработва много перспективни технологии, които ще спомогнат за запазване на военната доминация на Щатите.

Една от мечтите на Пентагона, която води началото си от тъмните дни на Студената война е желанието за направата на супервойници. Днес развитието на технологиите прави тази мечта много по-вероятна за осъществяване.

Желанията на американците са техните войници да имат много по-големи физически способности, да са имунизирани към болка и да… притежават телепатия.

Ето кои са технологиите, които ще помогнат това да стане реалност:

1. Бронирани дрехи
Армията на САЩ иска да замени тежките и ограничаващи движенията бронирани жилетки с нещо много по-ефективно. Военните са създали нишки от графен, с които са ушили много тънък и лек материал, а след това са наложили няколко пласта от него – един върху друг. Резултатът е дреха, която не се различава много от нормалните, но има едно огромно предимство – спира сачми от гладкоцевно оръжие и малокалибрени куршуми. Разработката е в начален стадии, но целта на Пентагона е бъдещите дрехи на войниците да могат да спират вражеските куршуми.

2. Синтетична кръв
Пентагонът разработва синтетична кръв, съставена от множество нанодиаманти, които трябва да играят ролята на червени кръвни телца. В нанодиамантите ще се намират складирани газове под налягане от 1020 атмосфери. Когато синтетичната кръв се смеси с истинската, войниците биха имали трилиони миниатюрни въздушни резервоари в тялото си. Идеята на Пентагона е тази технология да позволи на специалните сили на САЩ да остават потопени във водата часове наред, без нуждата от водолазна екипировка.

3. Бионични ботуши
Малко се знае за този проект, но в него участва и Масачузетският технологичен институт. За направата на бионичните ботуши ще е необходима и директна модификация на човешките стъпала и ставите на крака. Идеята е, че супервойниците ще могат да тичат с много по-големи скорости часове наред, защото няма да използват своите мускули. Освен това те ще могат да скачат на много по-дълги разстояния. Американците разработват бионичните ботуши, като алтернатива на големите екзоскелети, които имат множество недостатъци и са по-трудни за поддръжка.

4. Имунизация против болка
ДАРПА работи по лекарство, което да блокира рецепторите за болка в мозъка. От наличната информация се знае, че лекарството ще има период на действие 30 дни след инжектирането му. Ако някой “имунизиран” войник бъде прострелян, той ще изпита болка само за секунда, след което тя мигновено ще изчезне, а боецът ще продължи да е боеспособен.

5. Премахването на съня
Друг проект на ДАРПА цели премахването на съня. Военните учени искат да накарат мозъка да спи само с едната си половина – подобно на китовете и делфините. Това ще позволи на войниците да са боеспособни 24 часа в денонощието. В тази посока има постигнати успехи с генно-модифицирани мишки, които могат да издържат огромни периоди без сън. Самата идея за премахване на съня е стара, а гледалите сериала “Досиетата-Х” може би помнят, че една от сериите бе посветена именно на подобен проект, който обаче разчиташе на много по-примитивно решение.

6. Телепатия
И тук ДАРПА работи усилено, като в случая телепатията ще става чрез микрочип, имплантиран в мозъка. Ключов етап от разработката е създаването на достатъчно бърз интерфейс за трансфер на данни между мозък и машина. Тази технология не е напълно разработена, но би могла да позволи дистанционен контрол на роботи, танкове и дори хора. В Пентагона обаче имат и някои притеснения относно технологичната телепатия, защото теоретично тя позволява човешкият ум да бъде хакнат… може би и от противниковата сила.

7. Мек екзоскелет
Технологията зад “мекия скелет” е сходна с тази на бронираните дрехи и разчита на нов вид фабрични тъкани. Този тип екзоскелет трябва да има колкото се може по-малко твърди части, да хаби много по-малко електричество, да може да се носи под дрехите и да разчита на мощни изкуствени мускули. Не се знае на какво ниво е проектът, но неговите цели са да направи войниците на САЩ много по-издръжливи и със способности надминаващи значително човешкия предел.

8. Обувки и ръкавици тип “Гекон”
Геконът може да се придвижва по отвесни и гладки повърхности, като това става заради специалните му крайници, които си въздействат с околната среда на молекулярно ниво. Учените вече са успели да създадат прототипи, имитиращи свойствата на гекона. Последното им постижение са обувки и ръкавици, които позволяват лесното предвижване по отвесни повърхности на 90-килограмов човек. Пентагонът е изключително заинтересован от този проект, защото това би увеличило значително възможностите на специалните му части.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *