Полша ще приеме мигранти от Европа, но не от Сирия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Полша обяви, че е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изток, пише британският “Дейли експрес”.

През 2015 година, страните от ЕС приеха план за релокацията на 160 хиляди мигранти от бежанските лагери в Италия и Гърция, напомня изданието.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви пред РИА Новости, че релокацията на тези мигранти нарушава европейските споразумения.

„Полша е отворена за миграция. Тази година например издадохме 1,267,000 визи за украинци. Половината от тях са за работа“, каза той.

„Отворени сме не само за миграция от Украйна, но и от Беларус, както и други страни. Не искаме да участваме в задължителния процес на релокация на мигранти от Близкия изток и Африка. Не искаме да изпълним решението на Европейския съюз, взето през септември 2015 година“, категоричен е полският външен министър.

През юни Европейската комисия започна процес срещу Полша, Чехия и Унгария, заради нежеланието им да приемат мигранти.

Брюксел премина и към втора фаза на наказателни процедури срещу трите страни, защото те продължават да отказват да приемат кандидати за убежище по задължителната схема.

Управляващите в Полша от партията “Право и справедливост” заявиха, че са „доволни“ от съдебните действия срещу тях, отбелязва британският вестник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *