Радев не наложи вето върху спорните промени в съдебния закон

Споделете лесно и бързо тази публикация

Въпреки многобройните призиви да наложи вето, президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на спорните промени в Закона за съдебната власт.
За това обаче не съобщиха от неговия прессекретариат, а стана ясно, след като Държавен вестник качи на сайта си съдържанието на утрешния си брой. Така законът ще бъде официално публикуван утре. По информация на БНР указът е подписан от държавния глава още на 4 август.

Най-атакуваната от промените, внесени от ГЕРБ, е тази, че магистратите вече ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение за всяко тежко престъпление, а не – както беше досега, само за престъпление във връзка с правораздавателната им дейност.

Именно срещу това възразиха множество неправителствени и магистратски организации, пет извънпарламентарни партии. Те призоваха Радев да наложи вето.

Точно днес и от правната комисия на Висшия съдебен съвет заявиха, че се създава опасност от несъразмерна рестрикция на магистрати, която да се отрази на тяхната независимост. И подчертаха, че промяната лишава кадровиците от преценката да отстранят ли или не и за колко време съдия, прокурор или следовател, разследван за каквото и да е престъпление.

От ВСС призовават всички органи, които участват в законодателния процес, да потърсят решение, което да не създава за магистратите условия за неоправдано лишаване от правото да упражняват професията си и надвишаващо обществения интерес от прилагането на мярката „временно отстраняване от длъжност“.

Подписаните от президента промени осигуряват и т.нар. кариерни бонуси на членовете на отиващия си ВСС, които така ще могат да избират къде да се върнат на работа след края на мандата си. Смята се, че тази поправка обслужва изцяло сегашните членове на съвета.

Други изменения пък задължават магистратите в срок от 30 дни да декларират всичките си дейности и членства в организации, включително в тайни.

Критиците на закона възнамеряват да призоват правоимащите да сезират Конституционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *