Кове се закон за борба с фалшивите новини

Споделете лесно и бързо тази публикация

Текстовете от проектозакона срещу фалшивите новини трябва да бъдат представени наесен, когато е началото на новия парламентарен сезон.
В закона, който се подготвя от партия „Воля”, трябва да бъде дефинирано какво е „фалшива новина” или новина, която уронва престижа на даден човек.

От „Воля” обясняват, че идеята е да се създаде доброволен регистър на различни източници на информация в интернет.

„Идеята на този тип регистър е много простичка – той показва кой е собственик на домейна, къде се хоства сайтът, кое е физическото лице, което е собственик”, обяснява Стефан Августинов, член на Изпълнителното бюро на „Воля”, цитиран от bTV.

От партията подчертават, че няма да ограничават свободата в интернет. Недобросъвестните сайтове като наказание пък няма да ползват държавно финансиране.

От „Воля” признават, че подобен сайт е заплашвал партията с очерняне на името ѝ „Този начин на работа – да се изнудват партии и политици, да са платят или да бъдат очернени, е основната причина да поискаме да създадем този регистър”, казва Августинов.

Изразът „фалшиви новини” (fake news) стана популярен по време на кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тогава Тръмп все казваше, че новините, които не му харесват, не отговарят на истината.

Фалшивите новини са проблем в световен мащаб и затова социални мрежи като Фейсбук започнаха да приемат мерки за ограничаването им.

Според експерти обаче има и друга опасност – възможно е в един момент всяко негативно изказване да бъде набеждавано за фалшива новина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *