Манолова: В България се изоставят по три деца на ден

Споделете лесно и бързо тази публикация

Всеки ден у нас се изоставят по 3 деца, сочи статистиката, цитирана от омбудсмана Мая Манолова.

Случаите със захвърляне на бебе в градинка или до кофа за боклук са само върха на айсберга, коментира Мая Манолова по бТВ.

Половината от майките, които изоставят новородените се, го правят още в родилния дом, уточни тя.

По думите й има изработен профил на майката, която предприема такава стъпка. Обикновено тя е без доходи, без постоянна работа, без жилище и възможности за издръжка, неомъжена.

„Защо никой не прави профил на бащата, който изоставя своето дете и майката и не полага никакви грижи за него”, попита Манолова.

„Статистиката показва, че най-много деца се изоставят по празниците, когато тези майки се чувстват най-безпомощни, захвърлени от обществото и без всякаква подкрепа”, допълни тя.

„Като че ли у нас усилията са насочени към рисковите случаи, а нормалното е да се работи превантивно с психолози, педагози, с подкрепа, включително финансова”, смята Манолова.

Преди дни 18-годишната Юлия изхвърли 8-месечното си бебе в столичния „Западен парк“, а в края на миналия месец жена изостави детето си в „Младост“. Миналата година майка от „Обеля“ роди и остави бебето си в храстите пред блок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *