Свята отбелязва 40 години от смъртта на Елвис

Споделете лесно и бързо тази публикация

Елвис Пресли ни напусна преди 40 години, а многобройните му фенове по цял свят все още чакат новината, че Кралят на рокендрола не е мъртъв, а просто се е крие.

В навечерието на годишнината имението му “Грейсленд” в Мемфис бе окупирано от хиляди почитатели със свещ в ръка. На събитието се появи и бившата съпруга на Елвис Присила Пресли, която се осмели да влезе сред екзалтираната тълпа и да прекара малко време с феновете на единствения си съпруг. Двамата са женени от 1967 до 1973 г.

Днес по цял свят се очакват още много събирания на фенове, концерти, състезания, търгове и други събития, посветени на Елвис.

На 3 ноември в Лондон ще бъде открита изложба, фокусирана върху периода на музиканта между 1969 – 1977 г. Тя ще представи над 200 предмета от архивите на “Грейсленд”

След 2 дни в германският град Бад Наухайм, в който някога е живял Пресли, започва 16-ото издание на европейския фестивал “Елвис”. Той живее там от есента 1958 г. до началото на 1960 г., докато отбива военната си служба в съседния град Фридберг. Местните си спомнят как е обикалял околността със своя кадилак, а нощем жилището е било обсаждано от фенове. На тазгодишния фестивал ще има концерти, филми и автомобили, произведени през 50-те и 60-те.

През тези години Елвис кара младите фенове да изпадат в екстаз, докато същевременно предизвиква гняв в консервативна Америка. Смесването на кънтри музика с ритъмендблус бе нещо съвсем ново по онова време и промени завинаги света на музиката.

“Без Елвис нито един от нас нямаше да постигне успех”, увери навремето Бъди Холи.

“Без Елвис нямаше да има “Бийтълс”, твърдеше Джон Ленън.
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *