Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Свята отбелязва 40 години от смъртта на Елвис

Елвис Пресли ни напусна преди 40 години, а многобройните му фенове по цял свят все още чакат новината, че Кралят на рокендрола не е мъртъв, а просто се е крие.

В навечерието на годишнината имението му „Грейсленд“ в Мемфис бе окупирано от хиляди почитатели със свещ в ръка. На събитието се появи и бившата съпруга на Елвис Присила Пресли, която се осмели да влезе сред екзалтираната тълпа и да прекара малко време с феновете на единствения си съпруг. Двамата са женени от 1967 до 1973 г.

Днес по цял свят се очакват още много събирания на фенове, концерти, състезания, търгове и други събития, посветени на Елвис.

На 3 ноември в Лондон ще бъде открита изложба, фокусирана върху периода на музиканта между 1969 – 1977 г. Тя ще представи над 200 предмета от архивите на „Грейсленд“

След 2 дни в германският град Бад Наухайм, в който някога е живял Пресли, започва 16-ото издание на европейския фестивал „Елвис“. Той живее там от есента 1958 г. до началото на 1960 г., докато отбива военната си служба в съседния град Фридберг. Местните си спомнят как е обикалял околността със своя кадилак, а нощем жилището е било обсаждано от фенове. На тазгодишния фестивал ще има концерти, филми и автомобили, произведени през 50-те и 60-те.

През тези години Елвис кара младите фенове да изпадат в екстаз, докато същевременно предизвиква гняв в консервативна Америка. Смесването на кънтри музика с ритъмендблус бе нещо съвсем ново по онова време и промени завинаги света на музиката.

„Без Елвис нито един от нас нямаше да постигне успех“, увери навремето Бъди Холи.

„Без Елвис нямаше да има „Бийтълс“, твърдеше Джон Ленън.
Сподели

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *