Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици

Споделете лесно и бързо тази публикация

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици.

Търсят се също начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование.

Това каза за БТА председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността “учител” са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места “няма млади учители”, обясни Такева.

Очаква се повече млади хора да бъдат привлечени за учители. Първа стъпка в тази насока е увеличението на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 г., каза Такева.

От 2018 г. до юни 2021 година, докато приключи мандатът на сегашното правителство, всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите. Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, обясни синдикалният лидер.

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година – например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от “15 септември до 15 септември”, обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че “директорите трябва да спазват Кодекса на труда”.

“Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината”, обясни Такева.

По думите й затова категоричната намеса на министър Красимир Вълчев е правилна и необходима. “Апелирам, ако училищен директор наруши Кодекса на труда и писмото на образователния министър, да бъде санкциониран с най-строги мерки”, призова лидерът на СБУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *