Стив Банън е уволнен от поста си на главен политически стратег на Белия Дом

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни главния си политически стратег Стив Банън, в процеса на последните размествания на администрацията в Белия Дом.
Банън беше сочен за архитект на победата на Тръмп в президентските избори в Съединените Щати през 2016 година и движеща сила за анти-глобалистката и про-националистическа му политика, предаде Reuters, цитиран от Фокус.

Причина за уволнението стана откритата борба на Банън, който е известен с крайно-десните си политически виждания, с по-умерените фракции в Белия Дом, който в момента е разкъсван от открити и скрити съперничества.
Служители в Белия Дом са съобщили, че Тръмп е инструктирал новоназначения началник на администрацията си Джон Кели да сложи край на боричканията сред администрацията. Последните коментари на Банън за либералното списание American Prospect, в които той открито нападна противниците си, са решили съдбата на съветника.

„Началникът на администрацията на Белия Дом Джон Кели и Стив Банън са се разбрали това да е последния работен ден на Стив“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс в официално обръщение по случая. Тя добави: „Ние сме благодарни за службата му и му желаем всичко най-добро.“
Стив Банън е бивш собственик на консервативната интернет страница Breitbart News и под негово ръководство тя стана форум на движението „Алтернативно-дясно“, за което се твърди, че е сборен пункт на нео-нацисти, бели фанатици и анти-семити.
Бившият политически стратег на Белия Дом е един от идеолозите на икономическия национализъм в САЩ, а според някои е и политически провокатор. 63-годишният Банън е бил офицер във флота на САЩ, инвестиционен банкер от Голдман Сакс и филмов продуцент в Холивуд.
Стив Банън е поредната ключова фигура, която се разделя с поста си в администрацията на Доналд Тръмп. Досега напуснаха ръководител на администрацията на Белия Дом, съветник по националната сигурност, двама комуникационни директори и главен говорител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *