САЩ остават в Афганистан и пращат нови 4000 военни

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да изпрати в Афганистан допълнително 4000 американски военнослужещи. В телевизионно обръщение от военната база Форт Майър американският президент представи стратегията си за войната в Афганистан.Той заяви, че бързото изтегляне оттам ще създаде вакуум, откойто ще се възползват терористите.

Тръмп посочи, че първоначалния му инстинкт бил американски части да се изтеглят, но след това решил да останат и да се бият, докато победят. Американският президент заяви, че в Афганистан не трябва да се повтарят грешките от Ирак. Новата стратегия на Съединените щати ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки.

„Последствията от бързото изтегляне са и предсказуеми и неприемливи. Бързото изтегляне би създало вакуум, който терористите, включващи „Ислямска държава” и „Ал Кайда” ще запълнят веднага, както се случи преди 11 септември 2001 г. САЩ ще работят с правителството на Афганистан, докогато виждаме решителност и прогрес”, заяви Тръмп.

„И все пак, нашата ангажираност не е безгранична, а нашата подкрепа не е празен чек. Американският народ очаква да види истински реформи и реални резултати”, добави американският президент, след което размаха пръст на Пакистан. Той предупреди, че ще намали отделяните средства за помощ за сигурността на държавата, освен ако тя не сътрудничи повече и не предотвратява навлизането на терористите от съседен Афганистан в нея обезпокоявани и да я използват за безопасно укритие.

„Повече не можем да сме тихи относно пакистанските безопасни пристанища. Страната може да постигне много от сътрудничеството на усилията ни в Афганистан. Има и много да губи, ако продължава да приютява терористи”, допълни Тръмп, цитиран от „Фокус”.

Министърът на отбраната Джеймс Матис обяви, че не само САЩ, а и други държави от НАТО също ще увеличат контингента си в Афганистан.

„Ще се консултирам с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с нашите съюзници, някои от които също са готови да увеличат броя на войските си”, обяви Матис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *