Aдвокат, измамил клиент с над 15 000 лева, oтива на съд

Споделете лесно и бързо тази публикация

Районна прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу адвокат от Разлог за измама на клиент в размер на 15 852 лв.
През 2010 г., по препоръка на познат, местният жител С. Ю. се обърнал към П .Щ. с молба за юридически услуги за придобиване на собственост върху имот в местността “Джебре“, в землището на Якоруда, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След проведени разговори и предоставена консултация адвокатът се ангажирал с казуса и заявил, че ще поеме случая, ще извади документи и ще заведе дело за придобиване собствеността върху имота по давност.

Първата поискана от П. Щ. сума за услугата била в размер 450 лв. и заплатена от клиента, без да бъде оформен документ или пълномощно. След тази среща обаче адвокатът три пъти ходил в Якоруда, за да види имота, като въвеждал С. Ю. в заблуждение, че има правомощия на съдия-изпълнител. За тези „огледи“ той взел от пострадалия още 2000 лв., които пак били платени на ръка и без да бъдат оформени документи.

Използвайки убедително говорене и юридическа терминология, обвиняемият успял да създаде представа у клиента, че ще го снабди с документи и ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху имота.

Човекът му повярвал, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и съдебно решение.

В действителност обаче адвокатът само имитирал извършването на услуги и искал различни суми за хонорари, нотариални такси, данъчна оценка, заверка на скиците на имота и други. Клиентът няколко пъти посещавал кантората му, за да получи в оригинал нотариалния акт и да потърси обяснение докъде са стигнали процедурите. Адвокатът обаче не давал логични и разумни обяснения, като го лъжел – например, че нотариусът изпратил документите във Върховния съд, за да ги отнесе към областния управител на София.
Друг път заявил, че документите са готови, но е необходимо да ги вземе от министъра на земеделието и да ги внесе при областния управител. Заблуждавал го, и че трябва да внесе документа в Административен съд София, а след известно време – в Окръжен съд – Благоевград. Всеки път адвокатът отправял поредни искания за заплащане на различни суми.

Впоследствие дори започнал да се укрива от клиента. При случайна среща през 2013 г. му казал, че има здравословни проблеми, от които се възстановява, като отново го уверил, че ще финализира предприетата процедура.

През май 2014 г., по покана на адвоката, С. Ю. отишъл в кантората му, където му бил предаден нотариален акт, съгласно който той придобива собственост върху желания имот по давност.

Няколко месеца той посетил нотариуса, посочен в документа, който след извършената проверка заявил, че такъв нотариален акт не е изготвян и че става дума за фалшификат.

Предстои съдът да насрочи съдебно заседание по делото за измама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *