Брижит и Еманюел Макрон пристигат на визита в България

Споделете лесно и бързо тази публикация


Президентът на Френската Република Еманюел Макрон пристига тази вечер в България.

В петък държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна.

Президентът Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон ще бъдат на посещение в страната по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов. За първи път от 10 години насам френски президент пристига на официална визита в България.

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори.

От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.
В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

България е последна спирка от източноевропейската обиколка на френския президент.

Френският държавен глава пристига в Букурещ днес малко след 12,30 часа, като първо ще се срещне с румънския си колега Клаус Йоханис, с когото ще дадат и съвместна пресконференция. Макрон ще има среща и с министър-председателя на Румъния Михай Тудосе.

Той вече проведе среща в Залцбург с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия. След нея Макрон отбеляза, че има напредък по намирането на решение на въпроса с командированите работници в ЕС.

ЕС се опитва да преодолее различията между западните и източните страни членки на блока относно командированите работници, тоест относно практиката, позволяваща на компаниите в страните с по-ниски заплати да командироват работниците си на други места. Брюксел иска споразумение между страните членки по този въпрос да бъде постигнато през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *