Нинова: Съдиите ни подкрепиха за антикорупционния орган

Споделете лесно и бързо тази публикация

„Съюзът на съдиите ни предостави професионално становище по нашия антикорупционен законопроект. Имаме съвпадение по някой теми, а по други отправиха препоръки”
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с председателя на УС на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов и члена на УС на Съюза Емил Дечев по повод проектозакона на левицата за антикорупционнен закон.

На обща позиция сме, че има нужда от такъв специален нов орган, а не от механично събиране на досега съществуващи, които не са дали резултат в борбата с корупцията, каза Нинова.

По думите й, представителите на Съюза са отбелязали на срещата, че не е противоконституционно, а е възможно и допустимо президентът на републиката да назначава председателя на антикорупционния орган.

„Не е противоконституционно, възможно и допустимо е, този орган да има и разследващи функции, както сме предложили, докато нашите опоненти твърдяха обратното”, отбеляза още Нинова.

Председателят на БСП каза и препоръките, които са отправили съдиите, с които левицата ще се съобрази, а именно:

„Първо да се разпише по ясно процедурата по номинирането и назначаването от президента на председателя.

Второ, да предвидим по-добра отчетност, тъй като този орган, ще има големи правомощия за разследване на корупция по високите етажи на властта”. Тя добави пред медиите, че обсъждането на законопроекта продължава с ВАС, Главна прокуратура, академичната общност, от които се очаква становището им за подобряване на текстовете на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *