Родители ”пречистват” децата си с глад и жажда?

Споделете лесно и бързо тази публикация

Опасна мода се наблюдава сред родители в социалните мрежи. Те пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят” организма им от токсини.
За крайните практики разказа журналистът от сайта „Офнюз” Йоанна Димитрова. Тя открила множество постове на родители в интернет, в които се разказва как синовете и дъщерите им са оставяни на гладно и сухо, за да бъде подобрено здравословното им състояние.

“За първи път чувам за “детоксикация на сухо”, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира.

“Организмът просто задръства своите клетки с разградни продукти. Без течност това става в организма. Все пак детоксикация значи да изчистим черва, да облекчим функцията на черния дроб, активно да работи отделителната система”, каза проф. Байкова.

Тя е категорична, че гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка. При това безопасно е само в продължение на три дни.

При деца подобни режими не могат и не трябва да се прилагат. Техните адаптационно механизми са по-различни от възрастните. Те могат да не се хранят максимум 24 часа, но при задължителен прием на вода, каза Байкова.

Детоксикация може да се направи само с течности – вода, чайове, плодови и зеленчукови сокове, категорична е тя.

Байкова обясни и какви са рисковете за организма, оставен на “детоксикация на сухо” и глад.

“Ако не се пие вода, това уврежда бъбреците, кръвта ще се сгъсти, ако е възрастен човек, нищо чудно да направи тромбоемболия, слепване на тромбоцити, рисково е”, каза проф. Байкова.

По отношение на здравословния глад, тя обясни, че ако човек продължи да не приема храна след третия ден това е опасно за здравето, като първите органи, които са изложени на риск, са мозъкът, червата и черният дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *